Μια μέρα στον Εθνικό Κήπο των Αθηνών

 
Tips_National_Garden.jpg

Ακριβώς στην καρδιά του γεμάτου ζωή κέντρου της Αθήνας, και σε απόσταση αναπνοής από το σταθμό του μετρό Συντάγματος, θα βρείτε έναν χώρο απαράμιλλης ομορφιάς, που συνήθως περνάει απαρατήρητος από τους ντόπιους. Πρόκειται για μια όαση στο κέντρο της Αθήνας, που σας δίνει την ευκαιρία να αποδράσετε από τους ασταμάτητους ρυθμούς της μεγαλούπολης, ειδικά μετά από μια κουραστική βόλτα στα κοντινά αξιοθέατα, την Ακρόπολη, την Πλάκα, το Μοναστηράκι, το Θησείο, ή του Ψυρρή. Μιλάμε φυσικά για τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας, το ιδανικό μέρος για να έρθετε πιο κοντά στην "πράσινη πλευρά" της μεγάλης πόλης.

Παρακάτω, θα βρείτε μερικούς τρόπους, για να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια ημέρα στον Εθνικό Κήπο.

Τοποθεσία και ιστορικά στοιχεία

Μια ηλιόλουστη μέρα στον Εθνικό Κήπο, απολαμβάνοντας τη φύση και τα αγάλματα. Πηγή: Truevoyagers

Μια ηλιόλουστη μέρα στον Εθνικό Κήπο, απολαμβάνοντας τη φύση και τα αγάλματα. Πηγή: Truevoyagers

Ο κήπος βρίσκεται ανάμεσα στη Βουλή και το Ζάππειο Μέγαρο, απέναντι από το Παναθηναϊκό Ολυμπιακό Στάδιο, ή αλλιώς Καλλιμάρμαρο και καλύπτει μια έκταση περίπου 150 στρεμμάτων. Δημιουργήθηκε το 1840 από την Αμαλία, την πρώτη βασίλισσα της σύγχρονης Ελλάδας, ως μέρος του κήπου τού τότε Βασιλικού Παλατιού, με τη συμβολή του Γερμανού γεωπόνου Φρίντριχ Σμιντ (Friedrich Schmidt). Σύμφωνα με τα σχέδια και τις ιδέες του, ο Σμιντ εισήγαγε περισσότερα από 500 είδη φυτών για να διακοσμήσει τον κήπο, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από την Ιταλία και άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς και διάφορα είδη ζώων, όπως παγώνια, πάπιες και χελώνες. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία αυτού του εντυπωσιακού κήπου που παραμένει σχεδόν αμετάβλητος μέχρι και σήμερα, με τα 7.000 δέντρα και τους 40.000 θάμνους.

Μια διέξοδος από το πολύβουο αστικό κέντρο

Οι φοίνικες μπροστά στην κεντρική είσοδο του πάρκου. Πηγή: Truevoyagers

Οι φοίνικες μπροστά στην κεντρική είσοδο του πάρκου. Πηγή: Truevoyagers

Η φύση στα καλύτερά της μέσα στον Εθνικό Κήπο. Πηγή: Truevoyagers

Η φύση στα καλύτερά της μέσα στον Εθνικό Κήπο. Πηγή: Truevoyagers

Το υγρό στοιχείο και οι όμορφες αντανακλάσεις του μέσα στο πάρκο. Πηγή: Truevoyagers.

Το υγρό στοιχείο και οι όμορφες αντανακλάσεις του μέσα στο πάρκο. Πηγή: Truevoyagers.

Περνώντας την πύλη από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, αντικρίζετε τους μια σειρά από ψηλούς φοίνικες που φυτεύτηκαν από τη βασίλισσα Αμαλία, όταν πρωτοξεκίνησε να σχεδιάζεται ο Κήπος. Μπροστά από την είσοδο, θα δείτε ένα εντυπωσιακό ηλιακό ρολόι που θα σας υποδείξει την ώρα που μπήκατε μέσα στον Κήπο, ανάλογα με τη θέση του ήλιου και τη σκιά που δημιουργείται όταν το φως πέφτει πάνω στον δείκτη του ρολογιού. Μέσα στον Κήπο, μπορείτε επίσης να βρείτε έξι λίμνες, αρχαία ερείπια, κιονοστοιχίες, εντυπωσιακά ψηφιδωτά και άλλα χαρακτηριστικά αντικείμενα, τα οποία προσθέτουν στο μεγαλείο και τη μοναδικότητα του Κήπου. Είναι το ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν διέξοδο από τον θόρυβο και τις γρήγορες εναλλαγές της καθημερινής ζωής της Αθήνας.

Θαυμάστε το τοπίο και τα εντυπωσιακά αγάλματα

Απομεινάρια της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας διάσπαρτα στον Κήπο. Πηγή: Truevoyagers.

Απομεινάρια της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας διάσπαρτα στον Κήπο. Πηγή: Truevoyagers.

Κάντε μια βόλτα στα στενά μονοπάτια, που περιβάλλονται από την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, περάστε από ρομαντικά ζευγαράκια που κάθονται σε ένα από τα παγκάκια ή προσπαθήστε να πορευτείτε πλάι σε εκείνους που επιλέγουν τον Κήπο για το απογευματινό τους τρέξιμο ή τζόκινγκ. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να θαυμάσετε το μνημείο του Λόρδου Βύρωνα, το οποίο αντιπροσωπεύει τον σπουδαίο Βρετανό ποιητή και περίφημο Φιλέλληνα, ή το άγαλμα του Ιωάννη Βαρβάκη, εθνικού ήρωα, διακεκριμένου μέλους της ελληνικής και ρωσικής κοινότητας, όντας στην υπηρεσία της Αικατερίνης της Μεγάλης, αυτοκράτειρας της Ρωσίας. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να δείτε τις προτομές του Διονυσίου Σολωμού, του συγγραφέα του ελληνικού εθνικού ύμνου, του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, και του Έλληνα ποιητή και πολιτικού, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Ανακαλύψτε τα κρυμμένα μυστικά του κήπου

Απολαμβάνοντας τη χλωρίδα και την πανίδα του Εθνικού Κήπου. Πηγή: Truevoyagers.

Απολαμβάνοντας τη χλωρίδα και την πανίδα του Εθνικού Κήπου. Πηγή: Truevoyagers.

Αφού ολοκληρώσατε τη βόλτα σας στον Κήπο, περπατώντας πάνω στον άνισο δρόμο που θυμίζει δάσος, είναι καιρός να επισκεφτείτε τα κτίρια που είναι κρυμμένα μέσα στον Κήπο. Ο κήπος διαθέτει ένα φυτώριο, μια καφετέρια και μια παιδική βιβλιοθήκη. Στο φυτώριο θα βρεθείτε στο σημείο εκείνο όπου τα φυτά καλλιεργούνταν και φροντίζονταν, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για να μεταφυτευτούν στον Κήπο. Η μικρή καφετέρια συνιστά μια καλή ευκαιρία για όσους έχουν ανάγκη για ένα γρήγορο διάλειμμα από το περπάτημα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, για να απολαύσουν έναν κρύο καφέ, ένα αναψυκτικό ή ένα ζεστό ρόφημα.

Γνωρίστε τον Αίσωπο και τις ιστορίες του

Η ομάδα μας μπαίνοντας στο "πετσί" του ρόλου λίγο πριν την περιήγησή μας για οικόγενειες, " Κυνήγι παραμυθιών στον Εθνικό Κήπο ". Πηγή: Truevoyagers

Η ομάδα μας μπαίνοντας στο "πετσί" του ρόλου λίγο πριν την περιήγησή μας για οικόγενειες, "Κυνήγι παραμυθιών στον Εθνικό Κήπο". Πηγή: Truevoyagers

Η παιδική βιβλιοθήκη είναι μια άγνωστη σχεδόν, ανεκτίμητη ωστόσο προσθήκη στον Κήπο, καθώς χτίστηκε το 1984. Η βιβλιοθήκη σήμερα διαθέτει περισσότερα από 6.000 βιβλία για κάθε ‘δυνατό’ αναγνώστη (ή "βιβλιοφάγο"), σε σύγκριση με τα 1.500 που υπήρχαν στα ράφια της βιβλιοθήκης, όταν άνοιξε για πρώτη φορά. Διαθέτει δύο αναγνωστήρια, μια αίθουσα μουσικής και κινηματογράφου και ένα δωμάτιο παραμυθιών, το οποίο προσελκύει παιδιά και ενήλικες που θέλουν να χαθούν και να παρασυρθούν από την υπέροχη και γλαφυρή γλώσσα των βιβλίων της βιβλιοθήκης. Είναι λοιπόν η ευκαιρία για οικογένειες να έρθουν πιο κοντά, να κάνουν ένα ταξίδι στη φαντασία και τους μύθους του Αισώπου και να απολαύσουν ένα πικνίκ μέσα στο πάρκο. Όλα αυτά χάρη στη νέα μας δραστηριότητα για οικογένειες "Κυνήγι παραμυθιών στον Εθνικό Κήπο" στην οποία τα αρχαία παραμύθια γίνονται πραγματικότητα!

Επίλογος

Μακριά από τους πολύβουους ρυθμούς της Αθήνας. Πηγή: Truevoyagers

Μακριά από τους πολύβουους ρυθμούς της Αθήνας. Πηγή: Truevoyagers

Ο Εθνικός Κήπος της Αθήνας είναι ο ιδανικός χώρος για όσους αναζητούν μια διέξοδο από την καθημερινότητά τους ή μια ευκαιρία να χαλαρώσουν περιβαλλόμενοι από την ομορφιά της φύσης. Είναι, επίσης, μέρος για εκείνους που επιζητούν να περάσουν λίγο περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους ή με το άλλο τους μισό. Αλλά αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ο Κήπος συγκεντρώνει μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας, κάτι που μπορεί κανείς να απολαύσει από την αυγή μέχρι το σούρουπο.

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, κάντε το pin!

national_garden_vintage.JPG

Κείμενο: Σπύρος Μπαλέσιας

Φωτογραφίες: Truevoyagers