Οι 6 πιο γραφικές γειτονιές της Αθήνας

 
Most_Scenic_Athens_Truevoyagers.jpg

Αν κάνετε μια βόλτα γύρω από το κέντρο της Αθήνας, θα παρατηρήσετε τους τουρίστες που κοιτάζουν τριγύρω, αναζητώντας πάντα κάτι. Αν στη συνέχεια ρωτήσετε κάποιους από αυτούς τι έρχονται να δουν στην Αθήνα, σίγουρα θα παίρνατε πάντα την ίδια απάντηση: την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα και όλα τα άλλα αξιοθέατα και πόλους έλξης, που γνωρίζουν περισσότερο οι τουρίστες. Ωστόσο, η Αθήνα έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από ακριβώς τις ίδιες και ίδιες, συνηθισμένες δυνατότητες περιήγησης. Κάνοντας, λοιπόν, μια βόλτα στις 6 πιο γραφικές γειτονιές της Αθήνας, είναι ο ιδανικός τρόπος για να γνωρίσεις την πόλη!

1. Πλάκα και Αναφιώτικα

Η Ρωμαϊκή Αγορά. Πηγή: Truevoyagers

Η Ρωμαϊκή Αγορά. Πηγή: Truevoyagers

Ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη και φτάνοντας σχεδόν μέχρι την πλατεία Συντάγματος θα βρείτε την Πλάκα, την παλαιότερη γειτονιά της Αθήνας. Σε αυτό το τμήμα της πόλης μπορείτε να κάνετε τα πάντα: να περπατήσετε κατά μήκος των στενών πλακόστρωτων δρόμων, να αγοράσετε τα αναμνηστικά σας από ένα από τα τοπικά τουριστικά καταστήματα, να θαυμάσετε την ιστορία γύρω σας. Για να μάθετε, όμως, πραγματικά την ιστορία της Πλάκας, θα χρειαστείτε έναν έμπειρο οδηγό ο οποίος θα μοιραστεί μαζί σας τις μικρότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να κάνω μια εισαγωγή.

Παλιά γραφικά κτίρια στην Πλάκα. Πηγή: Truevoyagers

Παλιά γραφικά κτίρια στην Πλάκα. Πηγή: Truevoyagers

Αφού επισκεφθείτε την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα και το μουσείο, ο επόμενος προορισμός σας είναι η Πλάκα. Τριγυρνώντας στα στενά δρομάκια, τα περισσότερα από τα οποία είναι πλακόστρωτα ή στρωμένα με μάρμαρο, αντικρίζετε κτίρια αξιοσημείωτης αρχιτεκτονικής αξίας. Στην καρδιά της γειτονιάς, θα βρείτε δύο μεγάλους δρόμους, την Κυδαθηναίων και την Αδριανού, που διασυνδέονται με γραφικά σοκάκια και μονοπάτια. Πεζόδρομοι ιδανικοί για περιπάτους, χωρίς οχήματα να διαταράσσουν την πορεία σας, σας καθοδηγούν μέσα από το προς εξερεύνηση κομμάτι της Αθήνας, ένα μέρος που συγκεντρώνει στοιχεία ελληνικής, ρωμαϊκής και τουρκικής προέλευσης. Αυτό είναι το ιδανικό σημείο για να αποτυπώσετε το αληθινό πρόσωπο της πόλης με τη βοήθεια ενός επαγγελματία φωτογράφου.

Ο πεζόδρομος της Αδριανού στην Αθήνα. Πηγή:  Trip2Athens

Ο πεζόδρομος της Αδριανού στην Αθήνα. Πηγή: Trip2Athens

Εκτός από τα τοπικά τουριστικά καταστήματα, τα διάσπαρτα παραδοσιακά εστιατόρια και γραφικά καφέ, θα συναντήσετε και πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Αφήνοντας τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και κατευθυνόμενοι προς την οδό Βύρωνα που οδηγεί στην πλατεία Μοναστηρακίου, το πρώτο μνημείο που θα δείτε είναι το Χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτους. Το μνημείο χτίστηκε το 335/4 π.Χ. και από τον χορηγό των δραματικών παραστάσεων προς τιμήν της νίκης του. Στη συνέχεια, θα βρείτε τη Ρωμαϊκή Αγορά, όπου μπορείτε επίσης να θαυμάσετε τον Πύργο των Ανέμων, το Φετιχιέ Τζαμί και την Πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς. Απέναντι από τον Πύργο είναι η Πύλη του Μεντρεσέ, αρχικά θεολογική σχολή και έπειτα φυλακή κατά την οθωμανική κυριαρχία στην Ελλάδα. Δίπλα του βρίσκεται το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, το οποίο παρουσιάζει τη μουσική παράδοση και ιστορία της Ελλάδας.

Το τελευταίο μέρος του ταξιδιού σας γύρω από την Πλάκα θα πρέπει να είναι τα Αναφιώτικα. Ακριβώς κάτω από την ανατολική πλευρά της Ακρόπολης και πάνω από την Πλάκα, βρίσκεται η μικρή γειτονιά που χτίστηκε από μαστόρους και αρχιτέκτονες από την Ανάφη. Περπατώντας στα στενά σοκάκια της, φτάνετε στο σημείο με την πιο εντυπωσιακή θέα της Αθήνας και του Λυκαβηττού κάτω από τα πόδια σας. Αν θέλετε να αισθανθείτε ότι περπατάτε στους δρόμους οποιουδήποτε νησιού του Αιγαίου, δεν χρειάζεται να κοιτάξετε μακριά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τα Αναφιώτικα.

Τα Αναφιώτικα κάτω από την Ακρόπολη. Πηγή:  DiscoverGreece

Τα Αναφιώτικα κάτω από την Ακρόπολη. Πηγή: DiscoverGreece

2. Μοναστηράκι και Ψυρρή

Η πλατεία Μοναστηρακίου, το σημείο συγκεράσματος πολιτισμών και πολυπολιτισμικότητας. Πηγή:  Wikimedia

Η πλατεία Μοναστηρακίου, το σημείο συγκεράσματος πολιτισμών και πολυπολιτισμικότητας. Πηγή: Wikimedia

Αφήνοντας την Πλάκα και τα Αναφιώτικα πίσω σας και διασχίζοντας την οδό Άρεως, περνώντας δίπλα από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, θα βρεθείτε σχεδόν στη μέση της πλατείας Μοναστηρακίου. Η πλατεία είναι το σημείο συγκεράσματος πολιτισμών και πολυπολιτισμικότητας. Εκεί θα βιώσετε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών και νοοτροπίας συναντώνται και συνυπάρχουν. Η πλατεία περιβάλλεται από μικρά καταστήματα και εστιατόρια, ενώ μπορείτε επίσης να θαυμάσετε το Τζαμί Τζισταράκη, το οποίο αποτελεί παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Αν έχετε την ευκαιρία, επισκεφτείτε τη μικρή Εκκλησία της Παντάνασσας (ή Κοίμησης της Θεοτόκου), απέναντι από το σταθμό Μοναστηράκι.

Θαυμάζοντας τη φύση στο αστικό τοπίο στο δρόμο μας προς Ψυρρή. Πηγή: Truevoyagers

Θαυμάζοντας τη φύση στο αστικό τοπίο στο δρόμο μας προς Ψυρρή. Πηγή: Truevoyagers

Επόμενη στάση: πλατεία Αβησσυνίας. Η πλατεία βρίσκεται κοντά στην πλατεία Μοναστηρακίου, μόλις λίγα μέτρα προχωρώντας επί της οδού Ηφαίστου. Αυτός ο δρόμος είναι γνωστός για την υπαίθρια αγορά (που μοιάζει περισσότερο με "παζάρι") καταστημάτων που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, προσφέροντας όλα όσα μπορείτε να σκεφτείτε. Η πλατεία Αβησσυνίας είναι μέρος της υπαίθριας αυτής αγοράς και ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα μέρη της Αθήνας που δεν πρέπει να χάσετε. Είναι γεμάτο από καταστήματα με αντίκες, προσφέροντας τα πάντα, από έπιπλα και διακοσμητικά έως ρούχα και βιβλία. Μεταξύ των ντόπιων, η πλατεία είναι επίσης γνωστή ως "γιουσουρούμ", παίρνοντας το όνομά της από τον Εβραίο πωλητή αντικών Noah Yussuroum, ο οποίος εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Μοναστηράκι στα μέσα του 19ου αιώνα.

Βγαίνοντας από την πλατεία Αβησσυνίας και διασχίζοντας την οδό Ερμού, φτάνετε στον επόμενο προορισμό σας, την θαυμαστή περιοχή του Ψυρρή. Η περιοχή είναι γνωστή τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους τουρίστες για τα καφέ-μπαρ και τις ταβέρνες της, που προσφέρουν ζωντανή μουσική, και κάθε είδους φαγητοπωλεία. Αν επισκεφθείτε την Αθήνα, δεν μπορείτε να μην επισκεφτείτε αυτή την περιοχή και να μην θαυμάσετε την ιστορία της και τη γραφικότητά της, ανακαλώντας μια Αθήνα του παρελθόντος με σύγχρονα χαρακτηριστικά διάσπαρτα παντού. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια και τους δρόμους, είτε περπατώντας είτε κάνοντας βόλτα με ένα χειροποίητο ξύλινο ποδήλατο και παραδοθείτε στην ιστορία που έχει να προσφέρει η περιοχή του Ψυρρή.

3. Κεραμεικός και Γκάζι

Αστικό τοπίο στη γειτονιά του Κεραμεικού. Πηγή: Truevoyagers

Αστικό τοπίο στη γειτονιά του Κεραμεικού. Πηγή: Truevoyagers

Μεταξύ των οδών Ερμού, Πειραιώς και Ασωμάτων, θα συναντήσετε τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Κατά τους αρχαίους χρόνους, η περιοχή ήταν αρχικά οικισμός αγγειοπλαστών και αγγειογράφων λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων του ποταμού Ηριδανού. Ωστόσο, τα τμήματα που βρίσκονταν κοντά στο ποτάμι υπέφεραν από τη συνεχή υπερχείλιση του ποταμού. Αυτό κατέστησε τον τόπο δύσκολο για εργασία και διαβίωση και έτσι μετατράπηκε σε ένα από τα σημαντικότερα νεκροταφεία της αρχαίας Αθήνας.

Παρόλα αυτά, ο Κεραμεικός σήμερα είναι μια τεράστια περιοχή της σύγχρονης Αθήνας, δίπλα στο Γκάζι με τα παλιά εργοστάσια φυσικού αερίου της Αθήνας, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση, ψυχαγωγία και, φυσικά, μία ζωντανή νυχτερινή ζωή. Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και ντόπιοι, συγχέουν τις δύο συνοικίες λόγω του ονόματος του σταθμού του μετρό «Κεραμεικός» με την έξοδό του στην περιοχή του Γκάζι. Στο Γκάζι (ή μάλλον Κεραμεικό-Γκάζι) θα βρείτε πολλά καφέ-μπαρ, αλλά ακόμα περισσότερα κλαμπ που προσφέρουν μουσικές επιλογές για όλα τα γούστα. Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια μπορούν να βρεθούν στις πιο περίεργες τοποθεσίες, από τους δρόμους μέχρι και σε υπόγειους χώρους που μπορούν να ανακαλυφθούν μόνο καθ’ υπόδειξη κάποιου ντόπιου.

Η Τεχνόπολη τη νύχτα. Πηγή:  AthensGlance

Η Τεχνόπολη τη νύχτα. Πηγή: AthensGlance

Τέλος, αυτό που δεν πρέπει να παραλείψετε όταν επισκεφτείτε τον Κεραμεικό και το Γκάζι είναι η Τεχνόπολη, η Πόλη της Τεχνολογίας. Η Τεχνόπολη είναι ένας από τους πιο διάσημους πολιτιστικούς χώρους σήμερα και ένα βιομηχανικό μουσείο αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζηδάκη. Εκεί διεξάγεται ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων, όπως σεμινάρια, μουσικές συναυλίες, εκθέσεις κλπ, είτε σε ανοιχτό χώρο είτε σε ένα από τα κτίριά της, το καθένα φέροντας το όνομα ενός φημισμένου Έλληνα συγγραφέως: Ανδρέας Εμπειρίκος, Άγγελος Σικελιανός, Γιάννης Ρίτσος, Κωστής Παλαμάς , Τ. Παπατσώνης, Κωνσταντίνος Καβάφη, Κώστας Βάρναλης.

4. Κουκάκι

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Κουκάκι. Πηγή:  Documenta

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Κουκάκι. Πηγή: Documenta

Αυτό που πάντα παροτρύνω φίλους και γνωστούς να κάνουν όταν βρεθούν στην Αθήνα είναι να επισκεφτούν τη γειτονιά του Κουκακίου. Πού βρίσκεται; Ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, κοντά στην Πλάκα, που θυμίζει αρκετά χωριό -γι’ αυτό δεν χρειάζεται να περπατήσετε τόσο πολύ, αν αποφεύγετε το περπάτημα- και δίπλα στον λόφο Φιλοπάππου. Το Κουκάκι ίσως να μην είναι τόσο γραφικό και λαμπερό όσο άλλες αθηναϊκές συνοικίες. Σας υπόσχεται, ωστόσο, να σας θαμπώσει με την εναλλακτική του ατμόσφαιρα, εν μέσω ακριβώς του αστικού τοπίου με τη συνεχώς μεταβαλλόμενη καθημερινή του ρουτίνα.

Εδώ θα βρείτε ένα ήσυχο μέρος, ένα καταφύγιο από τους έντονους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης. Περπατώντας στους πεζοδρόμους της περιοχής, μπορείτε να εξερευνήσετε μοναδικά καταστήματα, παραδοσιακά και μοντέρνα καφέ, μπαρ και μουσεία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε. Το πρώτο είναι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου εκτίθεται μια συλλογή που εμπλουτίζεται συνεχώς από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Δεύτερο είναι το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη με μια μόνιμη συλλογή κοσμημάτων και μικρογλυπτών, αποτελώντας μια ασύγκριτη αναπαράσταση της τέχνης κοσμημάτων στην Ελλάδα.

Απολαύστε τον καφέ σας σε ένα από τα πολλά ιδιαίτερα καφέ στο Κουκάκι. Πηγή:  Exodos

Απολαύστε τον καφέ σας σε ένα από τα πολλά ιδιαίτερα καφέ στο Κουκάκι. Πηγή: Exodos

Για να απολαύσετε την εναλλακτική πλευρά της περιοχής, θα πρέπει να απολαύσετε έναν εσπρέσο σε ένα από τα καφέ της πλατείας Κουκακίου. Ίσως θέλετε να επισκεφτείτε κάποιο μπαρ και να πιείτε ένα ποτό το βράδυ. Ό,τι κι αν επιλέξετε, εδώ θα το βιώσετε στο έπακρο.

Για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής, το Κουκάκι είναι η γειτονιά που διατηρεί το νεοκλασικό στυλ των παλιών κτιρίων, τα απομεινάρια μιας αλλοτινής εποχής απαράμιλλης ομορφιάς. Για όσους από εσάς θεωρείτε το να περπατάτε τον καλύτερο τρόπο για να γνωρίσετε πραγματικά ένα μέρος, τότε κάντε τη βόλτα σας τριγύρω στη γειτονιά. Όταν έχετε χορτάσει από όσα βλέπετε, είναι καιρός να επισκεφθείτε τον λόφο Φιλοπάππου και να συνδεθείτε με τη φύση. Κάντε μια βόλτα προς το μνημείο Φιλοπάππου, την αρχαία οδό Κοίλης και τη φυλακή του Σωκράτη και περπατήστε πλάι σε τουρίστες, πεζοπόρους και joggers, ακούγοντας ιστορίες θεών και εραστών σε έναν κόσμο αποπλανήσεων και εξαπατήσεων.

5. Εξάρχεια

Στην εναλλακτική περιοχή των Εξαρχείων, στην Αθήνα. Πηγή: Truevoyagers

Στην εναλλακτική περιοχή των Εξαρχείων, στην Αθήνα. Πηγή: Truevoyagers

Ο επόμενος προορισμός μας, επιστρέφοντας προς την πλατεία Συντάγματος και τον Εθνικό Κήπο, όπου τα παιδιά μπορούν να μεταμορφωθούν σε ήρωες των μύθων του Αισώπου, είναι τα Εξάρχεια. Βρίσκονται ανάμεσα στο Κολωνάκι και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, γνωστή περισσότερο ως η φοιτητική περιοχή της Αθήνας. Η περιοχή έχει πολλά να προσφέρει και συνδυάζει το παλιό, το εναλλακτικό και το σύγχρονο, όλα σε ένα μποέμικο περιβάλλον. Τα Εξάρχεια δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε σύγκριση με άλλες γειτονιές της Αθήνας. Είναι διάσημα για τα μπαρ, τα φιλικά καφενεία και τις ήσυχες καφετέριες και πολλούς εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία, τα περισσότερα από τα οποία πωλούν μεταχειρισμένα βιβλία και προσφέρουν προϊόντα σε εξαιρετικές τιμές. Οι ντόπιοι, όμως, θα σας παρουσιάσουν μια πιο «μαύρη» εικόνα για την περιοχή: την ταραχώδη, επαναστατική και επικίνδυνη κατά τις ημέρες πορειών, που ίσως θα έπρεπε να αποφύγετε.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που αξίζει να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε στα Εξάρχεια. Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της γειτονιάς είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο στην Ελλάδα. Αριθμώντας περισσότερα από 11.000 εκθέματα, σας επιτρέπει να εξερευνήσετε την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία μέχρι την πρόσφατη αρχαιότητα. Ένα άλλο ενδιαφέρον αξιοθέατο είναι το Επιγραφικό Μουσείο, το μεγαλύτερο του είδους του με επιγραφές σε πέτρες, που προσφέρουν μια καλύτερη κατανόηση της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

Παρ' όλ' αυτά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει πολλά να προσφέρουν από άποψη αρχαιολογικής σημασίας, τα Εξάρχεια έχουν κι αυτά τη δική τους ιστορία. Το κέντρο της γειτονιάς είναι η πλατεία Εξαρχείων, πάντα γεμάτη από ανθρώπους που είτε κάθονται σε κάποιο πάγκο ή απλά περνούν από εκεί. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν μικρές καφετέριες και εστιατόρια fast-food, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία φαγητών και ποτών. Αυτό που πρέπει να αναζητήσετε στα Εξάρχεια είναι οι αμέτρητες ταβέρνες τους. Οι μαγειρικές επιλογές τους, συνοδευόμενες από μια δροσερή μπύρα ή λίγο κρασί, είναι ο τέλειος τρόπος να βιώσετε τα Εξάρχεια στο έπακρο.

6. Κηφισιά

Η φύση και οι ανθρώπινες κατασκευές συνδυάζονται άψογα στην Κηφισιά. Πηγή: Truevoyagers

Η φύση και οι ανθρώπινες κατασκευές συνδυάζονται άψογα στην Κηφισιά. Πηγή: Truevoyagers

Αν είστε από εκείνους που προτιμούν κάτι μακριά από το έντονο και εξαντλητικό κέντρο της Αθήνας, τότε η Κηφισιά είναι μόνο για εσάς. Παίρνοντας το τρένο από το σταθμό Μοναστηράκι και ταξιδεύοντας προς τα βόρεια προάστια της Αθήνας, ο τελευταίος προορισμός σας είναι η Κηφισιά. Η γειτονιά είναι γνωστή για την φυσική της ομορφιά και για το πόσο καλά διατηρεί το φυσικό στοιχείο μέσα στα σύγχρονα κτίσματα.

Μόλις βγείτε από το τρένο, θα δείτε το πάρκο της Κηφισιάς, όπου κάθε χρόνο από το 1937, συνήθως τον Απρίλιο ή τον Μάιο, φιλοξενείται η ετήσια έκθεση λουλουδιών. Διασχίζοντας το πάρκο, σύντομα θα φτάσετε στην καρδιά της Κηφισιάς, μια περιοχή γεμάτη ανθρώπους, καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και, ειλικρινά, όλα όσα μπορείτε να φανταστείτε. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας που ασχολείται με τη μελέτη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ.

Η Κηφισιά είναι το ιδανικό μέρος για οικογένειες και λάτρεις της φύσης που αναζητούν κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο. Το κατάλληλο μέρος για να μείνετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στην Αθήνα.

Σας άρεσε το άρθρο μας; Κάντε το pin!

Οι 6 πιο γραφικές γειτονιές της Αθήνας

Οι 6 πιο γραφικές γειτονιές της Αθήνας

Ποιά γειτονιά της Αθήνας είναι η αγαπημένη σας; Πείτε μας σχολιάζοντας παρακάτω!

Κείμενο: Σπύρος Μπαλέσιας