Πλατεία Merdeka: το αγαπημένο μας σημείο στην Κουάλα Λουμπούρ

 
IMG_20161120_125239.jpg

Ίσως η πλατεία Merdeka δεν είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε την Κουάλα Λουμπούρ. Οι επισκέπτες συρρέουν ως επί το πλείστον για να δουν τους δίδυμους πύργους Petronas που, από τη στιγμή που χτίστηκαν, έχουν μετατρέψει την πρωτεύουσα της Μαλαισίας σε έναν προορισμό που πρέπει να δουν όλοι όσοι ταξιδεύουν στη ΝΑ Ασία. Για εμάς η Κουάλα Λουμπούρ ήταν κάτι πολύ περισσότερο από αυτό!

Οι Truevoyagers στην πλατεία Merdeka
Οι Truevoyagers στην πλατεία Merdeka

Κατά το τελευταίο ταξίδι μας εκεί, ανυπομονούσαμε να δούμε τη σύγχρονη πλευρά της πόλης, αλλά θεωρήσαμε, επίσης, απαραίτητο το να εξερευνήσουμε και τους παραδοσιακούς θησαυρούς που έχει να προσφέρει αυτή η μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Όπως και να έχει, η Μαλαισία είναι μια χώρα με βαθιά ριζωμένο σεβασμό για το ιστορικό της παρελθόν.

Ήμασταν αρκετά τυχεροί στο να απολαύσουμε μερικές όμορφες ηλιόλουστες ημέρες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας κι έτσι θεωρήσαμε πως το περπάτημα στην πόλη ήταν η καλύτερη επιλογή για να νιώσουμε τον παλμό της πρωτεύουσας. Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την πλατεία Merdeka, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της KL. Γνωστή επίσης ως Datarn Merdeka, έχει μεγάλη συμβολική σημασία δεδομένου ότι είναι το σημείο όπου η Μαλαισία διακήρυξε την ανεξαρτησία της (merdeka) στις 31 Αυγούστου 1957. Από τότε, η Jalur Gemilang (η μαλαισιανή σημαία) ανεμίζει περήφανα στο πιο ψηλό κοντάρι σημαίας στον κόσμο (95m).

Sultan Abdul Samad Building
Sultan Abdul Samad Building

Όντας ο αποικιακός πυρήνας της Κουάλα Λουμπούρ, η πλατεία Merdeka φιλοξενεί μερικά από τα πιο διάσημα ιστορικά κτίρια της πόλης. Το Royal Selangor Club, ένα ξύλινο κτίριο σε στιλ Τυδώρ, θεωρούνταν το επίκεντρο της βρετανικής αποικιακής κοινωνίας στο παρελθόν και είναι ένα από τα πιο έγκριτα VIP clubs του σήμερα. Ωστόσο, όσο πλησιάζετε προς την πλατεία, υπάρχει ένα κτίριο που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, το εμβληματικό κτίριο του Σουλτάνου Abdul Samad, ένα στολίδι της μαυριτανικής αρχιτεκτονικής.

Αποικιακή αρχιτεκτονική στην KL
Αποικιακή αρχιτεκτονική στην KL

Το κτίριο του Σουλτάνου Abdul Samad

Σχεδιασμένο από τον A.C. Norman, ήταν το μεγαλύτερο κτίριο στη Μαλαισία την εποχή που χτίστηκε, το 1897. Κατασκευασμένο εξ' ολοκλήρου από τούβλα, χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τα κυβερνητικά γραφεία της βρετανικής αποικιακής διοίκησης. Σήμερα φιλοξενεί το Υπουργείο Πληροφόρησης, Επικοινωνιών και Πολιτισμού της Μαλαισίας.

Εντυπωσιακή αρχιτεκτονική στην πλατεία Merdeka στην Κουάλα Λουμπούρ
Εντυπωσιακή αρχιτεκτονική στην πλατεία Merdeka στην Κουάλα Λουμπούρ
Πανοραμική λήψη των κτιρίων της πλατείας Merdeka
Πανοραμική λήψη των κτιρίων της πλατείας Merdeka

Αποφασίσαμε να περάσουμε κάποιο χρόνο τραβώντας φωτογραφίες μπροστά στο κτίριο, μιας και θεωρήσαμε πως θα ήταν ιδανικό για promo της ιστοσελίδας μας. Η αρχιτεκτονική του είναι πραγματικά εκπληκτική και μας άφησε μια πολύ θετική γεύση για την παραδοσιακή πλευρά της πόλης. Αν θέλετε να ζήσετε την αποικιακή ιστορία της Κουάλα Λουμπούρ, τότε η πλατεία Merdeka είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς!

Masjid Jamek
Masjid Jamek

Πώς θα πάτε στην Dataran Merdeka

Με τρένο: Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι να πάρετε τη γραμμή ταχείας KL Kelana Jaya και να βγείτε στο σιδηροδρομικό σταθμό Masjid Jamek. Το κτίριο του Σουλτάνου Abdul Samad είναι σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από εκεί. Δεν πρόκειται να χαθείτε καθώς υπάρχει καλή σήμανση για να σας καθοδηγήσει κατά μήκος της διαδρομής.

Passing in front of Sultan Abdul Samad's building

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σημείο στην Κουάλα Λουμπούρ; Σχολιάστε και θα χαρούμε να ανταλλάξουμε απόψεις!

Δείτε εδώ τον απόλυτο οδηγό μας για 48 ώρες στη Σιγκαπούρη!

*Όλες οι φωτογραφίες ανήκουν στους Truevoyagers.