Free Walking Tour στο κέντρο της παλιάς πόλης της Βαρσοβίας!

 
IMG_20150530_111223.jpg

Η Βαρσοβία είναι μια πρωτεύουσα γεμάτη ιστορία, με μια γραφική παλιά πόλη που κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους ταξιδιώτες. Ένα walking tour είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε οποιαδήποτε πόλη. Αν μάλιστα συνοδεύεται από έναν τοπικό οδηγό, τότε θα μάθετε περισσότερα σχετικά με τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή της χώρας. Και αν όλα αυτά είναι δωρεάν, τότε σίγουρα δεν πρέπει να το χάσετε! Αυτός είναι ο λόγος που επιλέξαμε να κάνουμε το Free Walking Tour στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας στην Πολωνία!

Δωρεάν Walking Tour στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας από τους Truevoyagers

Πλατεία του Κάστρου

Στις 10.30 το πρωί, συναντήσαμε ένα θολό και ομιχλώδες τοπίο στο κέντρο της πόλης αλλά η θέα από τη στήλη του Sigismund στην πλατεία του κάστρου της Βαρσοβίας παρέμενε εκπληκτική. Περιμέναμε τους ενδιαφερόμενους για την περιήγηση να συγκεντρωθούν στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης και ξεκινήσαμε στην ώρα μας. Η πλατεία ήταν ζωντανή, γεμάτη από κόσμο, δεδομένου ότι είναι ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης για ντόπιους αλλά και τουρίστες.

Κτίρια γύρω από την πλατεία του κάστρου στη Βαρσοβία
Κτίρια γύρω από την πλατεία του κάστρου στη Βαρσοβία

Το Βασιλικό Κάστρο, ακριβώς πίσω από την πλατεία, ήταν η επίσημη κατοικία για τους μονάρχες της Πολωνίας. Πολλές λεπτομέρειες για την ιστορία της Πολωνίας  εξηγήθηκαν από τον υπέροχο ξεναγό ο οποίος μας αφηγήθηκε όλη την ιστορία της χώρας, ξεκινώντας από την πολωνικό-λιθουανική Κοινοπολιτεία του 16ου αιώνα, συνεχίζοντας με το Β' Παγκόσμιο πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, φτάνοντας μέχρι και το σήμερα.

Στήλη του Sigismund στην πλατεία του κάστρου
Στήλη του Sigismund στην πλατεία του κάστρου

Το βασιλικό κάστρο ανοικοδομήθηκε πλήρως μετά την καταστροφή του Β' Παγκοσμίου πολέμου ο οποίος προκάλεσε την εξάλειψη σχεδόν του 85% του ιστορικού κέντρου της πόλης. Μαζί με την παλιά πόλη, το κάστρο μπήκε στη λίστα της UNESCO ως ένα προστατευόμενο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το 1980. Από τον περασμένο αιώνα μέχρι και σήμερα, το κάστρο έχει λειτουργήσει ως γκαλερί φιλοξενώντας τα πορτραίτα των βασιλιάδων της Πολωνίας. Επίσης, εκεί παρουσιάστηκε και μια συλλογή από τοιχογραφίες του 18ου αιώνα για τις οποίες είχε δοθεί εντολή από τον τελευταίο βασιλιά της Πολωνίας, S.A. Poniatowski.

Εξερευνώντας την πλατεία του κάστρου στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας
Εξερευνώντας την πλατεία του κάστρου στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας

Πλατεία Παλιάς Πόλης

Τα πολύχρωμα κτίρια και η συναρπαστική αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης μας εντυπωσίασαν. Πιστεύουμε ότι η κεντρική πλατεία είναι το πιο γραφικό κομμάτι της παλιάς πόλης και το μέρος που αποθανατίζουν σε φωτογραφίες οι περισσότεροι ταξιδιώτες κατά την επίσκεψή τους στη Βαρσοβία! Ο ξεναγός μάς ενημέρωσε σχετικά με την ιστορία της πλατείας που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, εποχή κατά την οποία αποτελούσε το επίκεντρο της δημόσιας ζωής της Βαρσοβίας, σημείο αναφοράς της πόλης όπου λάμβαναν χώρα πολιτικές ομιλίες αλλά και εκτελέσεις.

Πλατεία Αγοράς Παλιάς Πόλης της Βαρσοβίας
Πλατεία Αγοράς Παλιάς Πόλης της Βαρσοβίας
Πλατεία Αγοράς Παλιάς Πόλης της Βαρσοβίας

Η γοργόνα της Βαρσοβίας

Στο κέντρο της πλατείας, μπορείτε να δείτε τη γοργόνα της Βαρσοβίας. Σύμφωνα με το μύθο, η γοργόνα κολυμπούσε στο ποτάμι όταν κάποια στιγμή σταμάτησε στην όχθη κοντά στην παλιά πόλη για να ξεκουραστεί. Ντόπιοι ψαράδες παρατήρησαν ότι κάτι δημιουργούσε κύματα, έμπλεκε τα δίχτυα τους κι απελευθέρωνε τα ψάρια. Έτσι λοιπόν σχεδίασαν να παγιδεύσουν τον δράστη, αλλά ακούγοντας το τραγούδι της κατέληξαν να την ερωτευτούν. Αργότερα, ένας πλούσιος έμπορος παγίδευσε τη γοργόνα και τη φυλάκισε. Ακούγοντας τις κραυγές, οι ψαράδες έτρεξαν να τη σώσουν και από τότε η γοργόνα - οπλισμένη με το σπαθί και την ασπίδα της -  έβαλε σκοπό να προστατεύσει την πόλη και τους κατοίκους της. Σύμφωνα με άλλο μύθο μάλιστα, λέγεται ότι η γοργόνα της Βαρσοβίας είναι η αδελφή της μικρής γοργόνας της Κοπεγχάγης!

Γλυπτά στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας
Γλυπτά στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας

Πλατεία Kanonia και το στενότερο σπίτι στη Βαρσοβία

Στη μέση αυτής τη μικρής τριγωνικής πλατείας στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας, υπάρχει μία τεράστια χάλκινη καμπάνα από τον 17ο αιώνα, η οποία δεν έχει κρεμαστεί ποτέ σε οποιαδήποτε εκκλησία. Ο μύθος λέει ότι αν κάνετε το γύρο της καμπάνας τρεις φορές, θα σας φέρει καλή τύχη!

Στην πλατεία Kanonia βρίσκεται και το στενότερο σπίτι της Βαρσοβίας. Αυτό κατασκευάστηκε με ένα έξυπνο τέχνασμα του ιδιοκτήτη, καθώς τον παλιό καιρό, το ποσό του φόρου γης που συνήθιζαν να καταβάλλουν οι κάτοικοι της πόλης εξαρτιόταν από το πλάτος της πρόσοψης του κτιρίου. Στην πραγματικότητα, το κτίριο έχει κανονικό μέγεθος αλλά μόνο η πρόσοψή του είναι εξαιρετικά στενή!

Το στενότερο σπίτι στη Βαρσοβία
Το στενότερο σπίτι στη Βαρσοβία

Ένα άλλο περίεργο αξιοθέατο που είδαμε κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας, ήταν μία πέτρινη μαϊμού  στην οροφή ενός κτιρίου!  Το κτίριο αυτό είχε ανακατασκευαστεί με βάση τα σχέδια του καλλιτέχνη, ο οποίος - κρίνοντας από το αποτέλεσμα - μάλλον δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού!

Άγαλμα μαϊμού στην κορυφή ενός κτιρίου (πάνω δεξιά)

Άγαλμα μαϊμού στην κορυφή ενός κτιρίου (πάνω δεξιά)

Μνημείο εξέγερσης της Βαρσοβίας

Το μνημείο αναπαριστά τους αντάρτες μέσα από ένα συνοθύλευμα διαφορετικών δομών, ένα σύμπλεγμα πέτρινων ογκόλιθων και  θραυσμάτων από πλάκες. Έχει κατασκευαστεί για να τιμήσει την εξέγερση της Βαρσοβίας που ξέσπασε την 1η Αυγούστου του 1944. Οι αντάρτες, οι οποίοι επικοινωνούσαν μέσω του δικτύου των υπονόμων της πόλης, ήταν γενικά νεαροί ιδεαλιστές χωρίς στρατιωτική εκπαίδευση. Στις τάξεις τους συμπεριλαμβάνονταν εκατοντάδες παιδιά, τα οποία υπηρετούσαν ως αγγελιοφόροι.

Μετά τη λήξη της εξέγερσης, ο κόκκινος στρατός παρέλασε θριαμβευτικά πάνω από τα ερείπια της πόλης και πήρε τον έλεγχο της. Το μνημείο για την εξέγερση ήταν το πρώτο μνημείο που ανεγέρθη στην μετα-κομμουνιστική Πολωνία και παρουσιάστηκε πολύ αργότερα την 1 Αυγούστου του 1989.

Μνημείο της Εξέγερσης
Μνημείο της Εξέγερσης

Στα όρια του γκέτο της Βαρσοβίας

Η οριοθέτηση του γκέτο στη Βαρσοβία έγινε με αναμνηστικές πλάκες και γραμμές που σηματοδοτούν την μέγιστη περίμετρο του πρώην γκέτο που δημιουργήθηκε από τους Γερμανούς το 1940 στην κατεχόμενη Βαρσοβία. Στην οδό Bonifraterska, μπορείτε να δείτε τις ενδείξεις σηματοδότησης του γκέτο κάτω στο έδαφος. Από το γκέτο της Βαρσοβίας, οι Εβραίοι εκτοπίστηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα και κέντρα μαζικής θανάτωσης. Το καλοκαίρι του 1942, τουλάχιστον 254.000 κάτοικοι του γκέτο στάλθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα. Η πλάκα οριοθέτησης του γκέτο είναι μια ισχυρή ανάμνηση των όλων δεινών των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε.

Μουσείο Κιουρί και όρια του Εβραϊκού γκέτο στη Βαρσοβία
Μουσείο Κιουρί και όρια του Εβραϊκού γκέτο στη Βαρσοβία

Μουσείο της Maria Skłodowśka-Curie

Η Μαρία Κιουρί είναι η μόνη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ δύο φορές και η μόνη υποψήφια στην ιστορία που τιμήθηκε σε δύο διαφορετικά πεδία των φυσικών επιστημών: Φυσική και Χημεία. Το σπίτι της έχει μετατραπεί σε μουσείο, όπου παρουσιάζονται αυθεντικά εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούσε η ίδια. Στο κτίριο υπάρχει μία χαριτωμένη τοιχογραφία που δείχνει τη μικρή Μαρία να κρατάει ένα δοκιμαστικό σωλήνα από τον οποίο προέρχονται τα στοιχεία που ανακάλυψε: το ράδιο και το πολώνιο.

Πανοραμική θέα του ποταμού Βιστούλα
Πανοραμική θέα του ποταμού Βιστούλα

Οδός Krakowskie Przedmiescie

Είναι η πιο κομψή λιθόστρωτη και πεζοδρομημένη οδός της πόλης με πολλά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Ένα από τα μνημειώδη κτίρια στο δρόμο αυτό είναι το Προεδρικό Παλάτι, το μεγαλύτερο στη Βαρσοβία με ένα λαμπρό λευκό εξωτερικό. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, με τις περίτεχνες πύλες του που ανοίγουν στη Krakowskie Przedmiescie, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κι ένα από το πιο διάσημα στην Πολωνία. Ωστόσο, εκείνο που μας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στο δρόμο ήταν τα παγκάκια του Σοπέν που διαθέτουν ένα κουμπί που πιέζοντάς το ακούγονται 30 δευτερόλεπτα από μερικές από τις πιο διάσημες συνθέσεις του. Μία τόσο ευχάριστη και πρωτότυπη ιδέα για την ανάδειξη του ταλέντου του συνθέτη!

Όμορφη αρχιτεκτονική στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας
Όμορφη αρχιτεκτονική στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας

Τελικά, πήραμε τόσο χρήσιμες πληροφορίες από αυτή την περιήγηση και καταλήξαμε να γνωρίζουμε τόσες πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία της Βαρσοβίας, η οποία κανονικά θα απαιτούσε μέρες διαβάσματος και αναζήτησης σε στο διαδίκτυο. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Free Walking Tour στη Βαρσοβία και ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε σε αντίστοιχα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες!

Πλατεία του Κάστρου στη Βαρσοβία
Πλατεία του Κάστρου στη Βαρσοβία

Έχετε λάβει ποτέ μέρος σε walking tour? Ποιά ήταν η εντύπωσή σας?

*Όλες οι φωτογραφίες ανήκουν στους Truevoyagers.