Αναβίωση του 19ου αιώνα στο υπαίθριο Μουσείο της Στοκχόλμης

 
20150411_155759.jpg

Είτε θέλετε να γνωρίσετε τα έθιμα και τις παραδόσεις της Σουηδίας είτε απλά να περιπλανηθείτε σε ένα τυπικό και παραδοσιακό σουηδικό χωριό, τότε το Skansen, το υπαίθριο μουσείο της Στοκχόλμης, θα πρέπει σίγουρα να είναι η πρώτη σας επιλογή.

Το υπαίθριο μουσείο του Skansen
Το υπαίθριο μουσείο του Skansen

Η τοποθεσία

Βρίσκεται στο νησί Djurgården στη Στοκχόλμη και φιλοξενεί ένα υπαίθριο μουσείο και ένα ζωολογικό κήπο, όντας το πρώτο του είδους του στη Σουηδία. Ως εκ τούτου, αποτέλεσε παράδειγμα και για άλλα υπαίθρια μουσεία και συλλογές από ιστορικές δομές στη χώρα αλλά και αλλού.

Skansen-open-air-museum-02-1206x905
Skansen-open-air-museum-03-1206x905

Η ιστορία

Ενώ ο ιδρυτής του Skansen, Arthur Hazelius, παρατηρούσε την εκβιομηχάνιση της Δυτικής Ευρώπης και τη δραματική κρίση της αγροτικής και γεωργικής ζωής κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, φοβόταν ότι τα έθιμα και οι παραδόσεις της χώρας του θα χαθούν στην ιστορία. Έτσι, ένιωσε την ανάγκη να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει τον παραδοσιακό σουηδικό τρόπο ζωής. Κατάφερε να συλλέξει και να μεταφέρει χαρακτηριστικά σπίτια και κατασκευές από όλη τη Σουηδία στο Skansen δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα μοναδικό μέρος όπου ο καθένας θα μπορούσε να βιώσει και να γνωρίσει τις παραδόσεις της Σουηδίας.

Γυναίκα κατασκευάζει γυάλινα αντικείμενα
Γυναίκα κατασκευάζει γυάλινα αντικείμενα
Skansen-open-air-museum-05-1170x658
Η εκκλησία Seglora
Η εκκλησία Seglora

Το Skansen είναι ένα αντίγραφο μιας μέσης πόλης του 19ου αιώνα στη Σουηδία όπου κάθε επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν και εργάζονταν εκείνη την εποχή όπως υποδηματοποιών, αρτοποιών και κατασκευαστών γυαλιού. Μπορείτε επίσης να δείτε παραδοσιακά σπίτια εμπόρων και τυπικά κτίρια από διάφορες περιοχές της Σουηδίας όπως η εκκλησία Seglora, μια ξύλινη εκκλησία από το δυτική Σουηδική επαρχία της Västergötland.

Skansen-open-air-museum-07-1170x658
Ο Ευθύμης στο υπαίθριο μουσείο του Skansen
Ο Ευθύμης στο υπαίθριο μουσείο του Skansen

Η μέρα που περάσαμε στο Skansen ήταν ίσως η πιο ενδιαφέρουσα κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Στοκχόλμη. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε μια μεγάλη ποικιλία από Σκανδιναβικά ζώα όπως άλκες, αρκούδες, ταράνδους και βίσωνες στο βιότοπό τους δεδομένου ότι το Skansen περιλαμβάνει επίσης έναν εξαιρετικό υπαίθριο ζωολογικό κήπο. Μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε!

Ο Πασχάλης στο υπαίθριο μουσείο του Skansen
Ο Πασχάλης στο υπαίθριο μουσείο του Skansen
Skansen-open-air-museum-10-1206x905

*Όλες οι φωτογραφίες ανήκουν στους Truevoyagers.